Filip Filipović uručio donaciju Sigurnoj kući

17-07-2015

Srpski sportisti pokazali su nebrojeno puta da poznaju prave vrednosti i svojim primerom dokazali da su spremni da pomognu svima kojima je pomoć neophodna. Tako je i naš Filip Filipović, zvanično najbolji vaterpolista sveta, suprug, otac, reprezentativac Srbije odlučio da krene u akciju prikupljanja svake vrste pomoći „Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici“ koje upravlja „Sigurnom kućom“ u Beogradu.

Filip Filipović je u sredu posetio „Sigurnu kuću“ i uputio reči podrške žrtvama nasilja, prosledio donaciju kompanija OMCAFE i Red Bull koje su se uključile u akciju i javno apelovao da se svi pojedinci i privredni subjekti uključe u akciju pomoći.

– Uključio sam se u akciju pomoći Sigurnoj kući na poziv agencije Supersport sa kojom sarađujem, jer se njihova ideja uključivanja u ovaj veliki društveni problem uklapa u moja moralna ubeđenja i životne stavove prema očuvanju zdravlja porodice a naročito dece. Kao sportista znam koliko je podrška porodice važna za zdravo odrastanje deteta i usmeravanje ka pravim životnim vrednostima a kao roditelj sam izuzetno zabrinut za povećanu stopu nasilja nad decom – rekao je Filip tokom boravka u „Sigurnoj kući“.

U razgovoru sa Vesnom Stanojević, koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici i „Sigurne kuće“, Filipović je govoreći o porodičnom nasilju kao o jednoj od pošasti koje nagriza naše društvo Filipović rekao da je ovo definitivno jedan od najgorih oblika nasilja jer ga sprovodi član porodice koji izaziva strah, prisiljava na seksualne odnose, preti ubistvom ili nanosi telesne povrede osobama koje su mu bliske, odnosno članovima svoje porodice.

– Priključio sam se akciji pomoći Sigurnoj kući i dobrovoljcima koji su posvećeni borbi protiv porodičnog nasilja, sa željom da im pružim podršku, da im ulijem nadu u bolju budućnost, da motivišem ostale javne ličnosti da se takođe posvete ovom problemu, da budu primer humanosti i da apelujem na sve ljude dobre volje da pomažu stanarima ove kuće jer oni nemaju drugu mogućnost da se sklone od nasilnika. Sigurna kuća im obezbeđuje sigurnost, besplatan smeštaj i hranu, psihosocijalnu podršku u vidu savetovanja i psihoterapije, pravnu pomoć u vidu pisanja tužbi i slično, a stalno zadovoljavaju i druge osnovne potrebe svojih korisnika i to u odeći, obući, školskom priboru za decu – rekao je Filipović.

Na pitanje da li bi uputio opomenu ljudima koji vrše nasilje u porodici Filipović je rekao:

– Na žalost ljudi koji čine nasilje, njima nikakva opomena nije od pomoći. Za to postoje pravosudni organi i oni će se time baviti. Mogu samo da kažem da sam u jednom delu osramoćen da može neko od muške populacije da učini bilo kakvo nasilje u porodici.

On je apelovao na društveno odgovorne kompanije da pokažu saosećanje i brigu i pomognu onoliko koliko mogu, kao i na medije da nastave da ukazuju na ovaj veliki društveni problem.

Oni koji u ovom trenutku ne uzmu učešće, moći će da se uključe već od jeseni, kada je u planu da se akcija nastavi i kada će Filip nastaviti sa navedenim aktivnostima.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu