Filipović za HotSport: Osvojili smo sve što se moglo osvojiti u jednoj godini

18-09-2015

Vaterpolo reprezentativac Srbije i igrač Pro Reka, Filip Filipović, u intervjuu za portal HotSport odgovorio je na simboličnih 10 pitanja, pošto, nosi broj 10 i igra za desetku. Najbolji igrač sveta u intervjuu, koji prenosimo u celosti, pričao je o Pro Reku i Partizanu, uspesima reprezentacije, Igoru Milanoviću, Vladi Vujasinoviću, Dejanu Saviću, ali i mnogim drugim zanimljivim stvarima.

Minula sezona, završena sa pet trofeja, klupskih i reprezentativnih, uz nova proglašenja za najboljeg vaterpolistu sveta i Evrope, bila je izuzetno uspešna. Nedostaje li možda nesto da bi dobila prefiks savršene?

– Ne nedostaje ništa. Priznanja su bila individualna, ali zasluga je timska, tako da je osećaj kada osvojim nešto ili kada osvojimo zajedno – isti. Osvojili smo sve što se moglo osvojiti u jednoj godini, ne žalim ni za čim. Smatram da je ovo sve, pa tako i zlato došlo u pravom trenutku za našu generaciju, da još jednom potvrdimo svoj kvalitet, ali i da prikažemo neki novi poredak u svetskom vaterpolu. Smatram da možemo mnogo mirnije ući u olimpisku godinu, jer znamo šta nam je činiti i nismo više nesigurni da li je to to i da li treba sačekati još neko vreme da sazrimo. Ova ekipa će biti spremna za Rio – poćinje priču za HotSport Filipović.

Kako je izgledala saradnja sa Igorom Milanovićem i po čemu se sve i koliko njegov rad razlikuje u odnosu na druge trenere?

– Sa Igorom je prošlo sve kako je i najavio na početku sezone. Uzeli smo tri od tri titule, jako krvavo i teško smo došli do njih. Pokušao je nešto što niko nije imao hrabrosti da uradi u prošlosti – da nametne naš, srpski mentalitet u ekipu. Nije to naišlo na odobravanje svih, ali rezultat stoji iza njega, to je činjenica. Iskreno i meni lično je bilo teško u pojedinim trenucima, ali Igor je bio trener i imao je potpunu slobodu da radi onako kako on misli da je najbolje za ekipu, za postizanje rezultata…

I u novu sezonu ulazite kao favoriti za sve trofeje i u prilici ste da treći put osvojite takozvani ‘Gren slem’ u vaterpolu.

– Ambicije Pro Reka su uvek iste kada na okupu imate najjača imena svetskog vaterpola. Od toga ne bežimo. I ove godine jasno i glasno na samom startu smo postavili sebi ciljeve. Znam da to može biti mač sa dve oštrice, pogotovo što kod većine izaziva osećaj da smo i suviše arogantni, ali smatram da se uložena sredstva moraju opravdati, pogotovo što smo ove godine jači i u organizacionom smislu. Mauricio Felugo je postao generalni direktor i njegov rad u klubu je već vidan i opipljiv.

Pridružio vam se Dušan Mandic. Možete li kao iskusniji kolega i saigrac da prokomentarišete njegov razvojni put o koliko može još da napreduje?

– Manda sada postavlja sam sebi limite, ne bih voleo da prognoziram u njegovo ime. Rekao sam za njega u trenutku kada se pojavio na treningu reprezentacije na Tašu da će taj dečko biti budućnost srpskog vaterpola. Smatram da nisam pogrešio ni najmanje, a koliko će njegovo vreme potrajati, sada zavisi samo od njega.

Nedostajaće Manda Partizanu, protiv koga ćete igrati u LŠ. Koji su dometi crno-belih u narednoj sezoni? Kao velikog Partizanovca, potresa li Vas stanje u VK I KK Partizan?

– Žao mi jeste, a o ciljevima i jedne i druge ekipe mislim da nisam kompetentna osoba da pričam. Definitivno da mlada ekipa VK Partizana koju predvodi Vlada ima samo za cilj da napreduje, tehnički, fizički ali i mentalno. Pored Vlade ako ne napredujete i mentalno, to je kao da vas nije ni trenirao… Jako mi se sviđa njegov pristup ekipi, mislim da iz ovih momaka koje danas ima na raspolaganju izvlači maksimum u datom trenutku.

Reprezentacija je i ove sezone nadmoćno osvojila sve trofeje. Za koliko lestvica je Srbija trenutno iznad drugih reprezentacija i koliko još moze da napreduje, ako može bolje od ovoga?

– Uvek može bolje i drago mi je da smo i mi toga svesni. Nekad rezultat nije pravi pokazatelj, nekad jeste. Naša vodilja smo mi sami i ono što nam Dejan Savić kaže da želi da postigne. U mnogome smo uspešno izveli njegove zamisli, ali ima još dosta mesta za napredak i boljitak.

Ima li neke pozitivne treme napomisao da se EP igra u Beogradu, pred punom Arenom i činjenicu da branite ‘duplo’ zlato?

– Iskreno veoma sam uzbuđen pred ovo Evropsko prvenstvo. Nemam nikakvu tremu, želim što pre da počne. Mislim da će to biti pravi spektakl, bazen u Areni i zaista se nadam da će ljudi u Srbiji doći da nas poguraju do još jedne zlatne medalje.

EP i SL su priprema za OI. Zlato bi bila krunaove generacije, osećate li svi vi da ste sada sazreli i da je pravo vreme za ‘ispunjenje sna’?

– Kao što sam rekao, nema više vremena za sanjarenje i za pitanja da li smo spremni, sazreli ili nismo. Smatram da je to to, sada je sve na nama, da radimo i uradimo što i do sada i uspeh neće izostati. Za olimpijsko zlato potrebno je mnogo toga da se poklopi šas u odlučujućem trenutku. Nadam se da ćemo taj trenutak svi spremno dočekati.

Kako izgleda idealan odmor nekog ko leto dočeka satoliko uspeha kao Vi?

– Idealan odmor posle naporne sezone i istog takvog leta mogao sam da zamislim samo u društvu svoje porodice, supruge, sina i mojih najbližih. To mi je falilo cele godine, da budem sa njima i da pritom ne gledam u sat i razmišljam kada opet odlazim. Dan proveden sa njima danas cenim više nego bilo kakav drugi odmor.

Koji uspeh ili trenutak u životu može da se uporedi sa onim “Fićo kralju, uzeo si medalju?

– Mogu ga uporediti samo sa momentom kada smo se Sanja i ja uzeli i za sada sa još jednim. To je moment kada je na svet došao Vuk. Daće Bog, biće ih još….. Za njih živimo – zaključio je Filipović za HotSport.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu