Filipović za Žurnalov magazin: Disali smo kao jedan

10-03-2016

U subotu, 5. marta, u Žurnalovom magazinu objavljen je intervju sa reprezentativcem Srbije, Filipom Filipovićem, sa kojim je razgovarao novinar Dejan Stevović.

U neka druga vremena još bi se pripovedala događanja sa EP u vaterpolu, sjajni januarski dani u Kombank areni, zlato, 18.000 navijača, najlepša pro­mocija sporta koji je Srbiji doneo mnogo radosti. Odmora, međutim, nije bilo. Klupske obaveze su bi­sere srpskog vaterpola poslale u strane ze­mlje, EP postaje polako, divna ali retko po­minjana uspomena.

Filip Filipović je, sa zvanjem najboljeg svetskog igrača za 2014 (poslednje ta­kvo imenovanje u FINA) imao jasan motiv. Kao i cela ekipa. Dati sve od sebe i pred najdražom publikom ići na tron. I danas, mesec dana posle velikog finala sa Crnom Gorom Filipović je prepun utisaka:

– EP je sigurno bio najveće pr­venstvo koje svetski vaterpolo pamti. Nikada nije učestvovalo toliko ekipa, nikad veće nije bi­lo interesovanje za utakmice Sr­bije pogotovu finala. Defini­tivno ćemo pamtiti Arenu kao prvenstvo koje smo osvojili ne samo mi igrači već svi zajedno. Igrači, stručni štab, navijači, volonteri, obezbeđenje, MUP, svi smo bili jedno i svako je dao svoj doprinos. To će mi ostati ure­zano do kraja života. Ponoviću, tih 15 dana imali smo sreću što smo deo ovog naroda i to nas či­ni beskrajno ponosnim.

Zna se kakav je put Srbija pro­šla. Od jakog starta sa Hrvat­skom, nekoliko lakših protiv­nika, pa završnica sa Grcima i Crnogorcima.

– Igrama i jesam i nisam zado­voljan. Kada je trebalo, bili smo na nivou svi. Kada igramo kao ekipa jako teško nas je dobiti u ovom trenutku. Međutim jako je teško bi­lo održati fokus samo na prvenstvo. Nažalost kako to kod nas biva, uvek smo pri­morani da se bavimo stva­rima koje se nas ne tiču ili ne bi trebalo da nas dotiču. Živi smo ljudi, od krvi i mesa i mno­go emocija pa nekad nismo uspeli da se izdignemo iznad svega.

Finale sa Crnom Gorom je bi­la poslastica takmičenja. Sja­jan, motivisan protivnik, puna Arena. Filipović podseća:

– Pravo finale. Dve najzaslu­žnije ekipe što je borba za zla­to bila neizvesna do poslednjeg trena. Crna Gora koja je igrom najviše pokazala i naravno Sr­bija koja je uspela da pokaže ne­što više u odlučujućim trenu­cima, i potvrda da se vaterpolo igra do kraja bez obzira na re­zultat.

Slaže se da je prvenstvo bi­lo kvalitetno:

– Izuzev Španije koja je pod­bacila u duelu sa Grcima ima­li smo priliku da gledamo jako kvalitetan vaterpolo. Mađari su se vratili svojoj igri, malo je falilo da završe u finalu. Ma­da, bojažljivom igrom u odlu­čujućim trenucima polufinala nisu to ni zaslužili. Italija je neko kaže podbacila. Ja bih ipak rekao da nisu imali sreće jer su naleteli na Crnu Goru koja je bila u usponu i odigrala najbolji svoj meč.

Analizirajući događaje sa strane Filipović smatra da je pritisak bio očekivan. Ali …

– Ne ovoliki i nismo oče­kivali da ćemo ga imati od lju­di koji vrlo dobro znaju koliko kontraproduktivan može biti kada je i do tada bilo sve kako treba. Niko za ovu zemlju od nas neće nastupati sa 50-60 posto. Zna se vrlo dobro kako se igra za Srbiju. Pokazali smo da mo­žemo da se izborimo i sa tim stvarima, da igramo sa teretom na leđima! Zato je onako slavlje bilo posle osvojene medalje. Te­ret je spao, a mi prvaci Evrope postali… Opet.

O skandaloznoj odluci i zaka­zivanju slavlja na čuvenom bal­konu 24 sata pre finala kaže:

– Neću da pri­čam o tome, ni­je za novine. Reći ću samo da ko god nam je to organizovao, ni­je razmislio dvaput, imao je ne­ki svoj interes ili nam ne že­li dobro. Opravdanja nema! To se ne radi u sportu. Ma nigde. Prvi put sam doživeo tako ne­što u karijeri. Igrajte posle vi finale da vi­dite kako je lako Srbiju mnogi progla­šavaju za glavnog favo­rita za olimpijski tron. Nekada se toliko prete­ruje da ispada kao da nije ni potrebno da se ode u Rio. Zlato je već naše.

Naravno, slika je potpuno drugačija:

– Kada osvojite sve ovo, sa­mo vas neznalica ne bi stavi­la za favorite. Hajde da odemo korak unazad. I u prošlom ci­klusu smo važili za apsolutnog favorita . Čak su i kladionice dale najmanju kvotu moguću. Za­vršili smo kao treći. Tako da nam sve ove medalje ne garantu­ju ništa. Samo ukoliko budemo zaslužili igrom, ponašanjem i predanjem možda nam se osmehne i sreća malo za to zlato. Neka­da nije dovoljan samo kvalitet. Sa svim ovim trofejima, ima­mo puno pravo da se nadamo najboljem. Ali treba da se spremimo na najgore, jer siguran sam da neće biti lako.

Reprezentacija se već potvrdila prvi put posle evropskog zlata. U Strazburu je pobeđena Francuska:

– Ponovo smo potvrdili kvalitet. Ovoga puta u podmlađenom sastavu. Svaka čast mladima koji idu pravim putem. Vidim da su neki Stra­zbur shvatili kao ekskurziju, zaboravljajući da je skalp evropskog i svetskog šampiona naj­draže. Dakle, pamet u glavu, svaka igra je te­ška, svaka utakmica sa obavezom potvrđiva­nja. Idemo dalje, znamo šta hoćemo. Samo da nas puste da mirno radimo i da nas ne ometa­ju stvarima koje nemaju veze sa igrom.

Svaka medalja ima svoju težinu. Filip u ran­giranju beogradskog zlata nema dilemu:

– Najdraže moguće, možda i najteže, uzimajući u obzir sve okolnosti koje smo imali pred sobom i kao po­jedinci i kao ekipa . Ali treba istaći na kraju, MI SMO TA EKIPA !!!

O ženskoj selekciji kaže:

– Devojke su pokazale zavidan napredak. Mislim da sa otva­ranjem nacionalnog centra u Vrnjačkoj Banji možda kroz par godi­na stvarno oformimo ekipu koja će ići na visoke domete. Za sada to nije realno. Nemamo kvalitetno prvenstvo, devojke, osim Rudi­čeve, nisu angažovane u stranim timovima. Bez kvalitetnog rada u toku godine, nema napretka. Zato smatram da im je potrebno vreme, a nadam se da će naši treneri osmisliti kako kvalitetnijeda ga provedu na putu ka nekim novim izazovima u Evropi.

Povezane vesti

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu

Srbija olimpijski sampion 2021

Srbija odbranila zlato na Olimpijskim igrama, Filip Filipović MVP olimpijskog turnira u Tokiju!