Srbija izgubila od Hrvatske i plasirala se na fajnal-ejt Evropa kupa

17-02-2018

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se na fajnal-ejt Evropa kupa, pošto je prvoj fazi ovog takmičenja ostvarila tri pobede i zabeležila jedan poraz u Splitu. Posle pobede protiv Malte (17:3) i Grčke (12:10), srpski vaterpolisti u subotu ujutru pobedili su Holandiju sa ubedljivih 15:7 (2:2, 4:0, 5:2, 4:3), dok je u večernjem terminu poražena od Hrvatske rezultatom 9:7 (2:3, 3:1, 3:1, 1:1). Plasman na fajnal-ejt, koji se u aprilu igra u Budimpešti, nije dolazio u pitanje, pošto iz Splita prve tri ekipe idu dalje.

U subotu ujutru Holanđani su poveli 2:0, ali je Srbija preko Miloša Ćuka poravnala do kraja prvog perioda, a potom konstantno uvećavala razliku. U jednom trenutku bilo je 9:2 i do kraja utakmice ekipa selektora Dejana Savića rutinski je održavala prednost. Ćuk je bio najefikasniji sa tri gola, dok su Nemanja Ubović, Nikola Jakšić, Filip Filipović i Radomir Drašović dodali po dva.

Srbija je odigrala tri utakmice u samo 24 sata i očekivalo se da će umor učiniti svoje u derbiju protiv domaće Hrvatske, koja je bila odmornija, jer četvrti susret igra u nedelju. Hrvati su poveli golom iz peterca, ali je potom Srbija, predvođena Dušanom Mandićem, preokrenula i povela 3:1. U poslednjim sekundama prve četvrtine domaćin je smanjio razliku, ali je u nastavku Mandić novim pogotkom vratio „+2“ (4:2). Tada je Srbija stala, a Hrvatska je preuzela inicijativu. Već do poluvremena selekcija koju sa klupe predvodi Ivica Tucak preokrenula je na 5:4, a u tim momentima odličan je bio Loren Fatović, koji je sa dva gola doneo preokret svojoj ekipi. U nastavku je prednost Hrvatske rasla, pa je domaćin imao i četiri gola prednost. Na kraju je Srbija ublažila poraz, koji nije imao rezultatski značaj, jer će Savićevi igrači kao prvoplasirani na fajnal-ejt.

Srbija – Holandija 15:7 (2:2, 4:0, 5:2, 4:3)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, V. Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 3, Lazić, Ubović 2, Stojanović 1, Jakšić 2, Filipović 2, Drašović 2, S. Rašović 1, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HOLANDIJA: Vagenar, Van der Horst, Vinkelhorst, Van den Burg, Rojten, Lindaut 1, Hopelman, Van Iperen 3, Miler, Venhus 1, Kopman 2, Lukas, De Kof. Selektor: Van Galev.

Srbija – Hrvatska 7:9 (3:2, 1:3, 1:3, 1:1)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3, V. Rašović, Ranđelović, Ćuk, D.Pijetlović, Lazić, Stojanović, Jakšić 1, Filipović 1, Drašović, S. Rašović 2, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Bijač, Macan 1, Fatović 2, Lončar, Joković 2, Buljubašić, Vukićević 1, Bušlje, Krapić, Vrlić 1, Šetka 1, Garsija 1, Marcelić. Selektor: Tucak.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu