Srbija pobedila Hrvatsku i plasirala se u finale Evropskog prvenstva

26-07-2018

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Barseloni, pošto je u polufinalu savladala Hrvatsku rezultatom 9:7. Srpski vaterpolisti će se za četvrto evropsko zlato u nizu boriti sa domaćinom Evropskog šampionata, selekcijom Španije, koja je savladala Italiju 8:7.

Odličan Miloš Ćuk je sa tri gola obeležio prvu četvrtinu. Igralo se na igrača više i Srbija je tu bila nepogrešiva. Stalno vođstvo dva puta sa dva gola razlike. Kod 2:2 Branislav Mitrović je zaustavio udarac Jokovića kada je rival ima dvojicu igrača više. Mandić i Ćuk su doneli 4:2, da bi Mitrović imao još jednu sjanu intervenciju. Smanjio je Vrlić da bi Ćuk 36 sekundi pre kraja postavio konačan rezultat uzbudljive prve četvrtine. Imala je Hrvatska tajm aut, igrača više ali je srpski blok bio odličan.

Odmah se zakuvalo u drugoj četvrtini. Pošto se Srbija odbranila sa igračem manje Fatović je preko vode udario Filipovića što sudije nisu kaznile. Usledilo je obostrane isključenje Randjelovića i Vrlića a potom su crvene kartone dobili Ćuk i Fatović. Srbija je popustila sa igračem više ali je Mandić bio strelac za 6:3. Nikako rival nije uspevao da organizuje napad. Medjutim iznenadnim šutem Bušlje je smanjio na 6:4 a ponovo je njegov tim imao igrača više koji je Srbija uspešno odbranila.

Srpski napad se tražio posle velikog odmora. Nije bilo ni igrača više (samo jedan). Sa druge strane Hrvati su ih dobijali redom četiri puta i poslednji su preko Bušlja realizovali, Prethodno je Stefan Mitrović doneo tri gola prednosti. Za poslednji napad Savić je tražio tajm aut. Dobili smo igrača više, drugi put u četvrtini. Nije bilo rezultata iako su naši igrači reklamirali da je lopta prešla gol liniju.

Srbija je preko Prlainovića postigla gol sa igračem više. Nervoza je uhvatila hrvatsku klupu. U bazenu su krenuli sa igom na ivici incidenta. Naumov daje peterac Hrvatskoj koji Vukićević pretvara u 8:6 za Srbiju (5.36). Savić je 3,26 do kraja zatražio tajm aut sa igračem više, svestan da je to možda momenat da se sve reši. I Mandić kada su Hrvati već bili kompletni parabolom razbija Bijača 9:6 (3,04). Gol odličnog Vukićevića je bio samo za utehu.

Srbija – Hrvatska 9:7 (5:3, 1:1, 1:1, 2:2)

Bazen Pikornelj. Gledalaca: 3.000. Sudije: Naumov (Rusija), Korizna (Poljska). Igrač više: Srbija 11 (5), Hrvatska 12 (3). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Hrvatska 1 (0). Peterci: Hrvatska 1 (1).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3, Rašović, Ranđelović, Ćuk 3, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković 1, Buljubašić, Vukičević 3, Bušlje 2, Lovre, Vrlić 1, Šetka, Garsija, Marcelić. Selektor: Tucak.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu