Svetski šampioni iz Rima ponovo na okupu

29-12-2019

Srpski vaterpolisti koji su 2009. godine u Rimu osvojili Svetsko prvenstvo okupili su se večeras posle utakmice između Srbije i Hrvatske. Svih trinaest igrača, bivši predsednik VSS Velibor Sovrović i nekoliko članova stručnog štaba prisetilo se tog Svetskog šampionata.

Tada je sve počelo i završilo se utakmicama protiv Španije. Najpre poraz u grupi od 11:9, a potom slavlje Kazahstana 20:3 i remi sa Australijom 8:8. U osmini finala selekcija Dejana Udovičića trijumfovala je protiv Italije 7:5, zatim je u borbi za polufinale pobedila Mađarsku 10:9, a potom je bila bolja i od Hrvatske 12:11. U uzbudljivom finalu Srbija je posle peteraca savladala Španiju 14:13, a gol odluke postigao je Milan Aleksić.

Svetski šampioni 2009. godine bili su: Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Slavko Gak, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović.

Stručni štab su činili: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (lekar), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kapiten vaterpolo tima Srbije sa šampionata sveta 2009. godine, prokomentarisao je to takmičenje posle večerašnjeg meča:

– Zaista je bila privilegija biti kapiten mladim momcima koji su tada debitovali na velikoj sceni i postali veliki šampioni. Možda nismo ni svesni kakve veličine imamo poput Filipovića, koji je u vaterpolu ono što su Mesi i Ronaldo u fudbalu – rekao je Udovičić, i dodao da je bilo zadovoljstvo gledati kako sada stasavaju neki novi asovi.

Filipović se, dok je Udovičić govorio samo smeškao, a na pitanje kako je bilo u Rimu kratko je rekao: „Bilo je ovako„, spustio je Filipović glavu na rame Udovičiću sa aluzijom kako su putovali u Rim.

Povezane vesti

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu

Srbija olimpijski sampion 2021

Srbija odbranila zlato na Olimpijskim igrama, Filip Filipović MVP olimpijskog turnira u Tokiju!