Crna Gora bolja od Srbije, 600. gol Filipovića za reprezentaciju

08-04-2019

U nedelju je u Zagrebu završen finalni turnir Evropa kupa, a trijumfovali su reprezentativci Mađarske. Srbija je zauzela šesto mesto, pošto je poražena od Crne Gore rezultatom 16:14.

Ovu utakmicu obeležio je i 600. gol Filipa Filipovića za reprezentaciju Srbije u 349 utakmica. Filipović je drugi strelac u srpskoj selekciji svih vremena, dok je prvi Aleksandar Šapić sa 981 golom.

U utakmici sa mnogo golova ekipe su se smenjivale u vođstvu. Srbija je imala vođstvo od 6:4 u prvom periodu, ali je do kraja poluvremena Crna Gora preokrenula i povela 10:7. U nastavku su Crnogorci imali i četiri gola razlike i do kraja su sačivali prednost.

Golovi su se ređali kao na traci u prvih osam minuta. Filipović je iskoristio dva peterca, Pijetlović je takođe dva puta bio precizan, a mrežu su u tom periodu zatresli i Dušan Mandić, odnosno Strahinja Rašović. Srbija je vodila 6:4 u završnici prvog perioda, ali je usledila bolja igra Crne Gore i preokret za vođstvo od 7:6. Nalet je prekinuo Nikola Dedović, da bi Crnogorci potom postigli još tri gola u nizu, te poveli 10:7, a Strahinja Rašović je do kraja prvog poluvremena smanjio na „-2“.

Crnogorci su bolje počeli i u nastavku, te su stigli do četiri gola razlike. Tu prednost prepolovili su Pijetlović i Filipović, a upravo taj pogodak kapitena Srbije je njegov 600. gol za reprezentaciju. Crna Gora je nastavila da trese mrežu Dimitrija Rističevića, koji je u drugom poluvremenu zamenio Branislava Mitrovića na golu. U jednom trenutku bilo je i 15:10, a zatim su smanjili Pijetlović, Nikola Jakšić i Strahinja Rašović. Neizvesnost je vratio Miloš Ćuk minut i po pre kraja golom za 14:15, a Aleksandar Ivović je iz peterca postavio konačnih 16:14.

Posle utakmice, kada je saznao za jubilarni pogodak, Filipović je kratko prokomentarisao:

– Golovi jesu važni ali su rezultati važniji – rekao je kapiten Srbije i dodao nekoliko rečenica o meču:

– Nadigrani smo u više segmenata i jasno je da moramo mnogo toag da popravimo. Ovo nije Srbija. Treća utakmica u tri dana, videli ste koliko je sve bilo sporo, neubedljivo. Mnogo je rada pred nama sada.

Crna Gora – Srbija 16:14 (5:6, 5:2, 4:2, 2:4)

Bazen Mladosti na Savi. Sudije:Budramis (Grčka), Gomez (Španija). Igrač više: Crna Gora 9 (6), Srbija 11 (5). Peterci: Srbija 3 (3), Crna Gora 2 (1).

CRNA GORA: Lazović, Brguljan 1, Radović 1, Petković 1, Banićević, Popadić, Janović 3, Ukropina 2, Ivović 3, Spaić 2, Drašković 1, Murišić 2, Kandić. Trener: Ivanovski.

SRBIJA: Rističević, Mandić 1, Dedović 1, Randjelović, Ćuk 1, Pijetlović 4, Lazić, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 3, Stojanović, S. Rašović 3, Mitrović. Selektor Savić.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu