Filip Filipović kandidat za najboljeg igrača Evrope

01-02-2017

Evropska federacija vodenih sportova (LEN) uvrstila je trojicu srpskih vaterpolista među pet kandidata za najboljeg igrača Evrope u 2016. godini. Srbiju u tom izboru predstavljaju Filip Filipović, Andrija Prlainović i Branislav Mitrović, a pored njih, kandidati su još Darko Brguljan (Crna Gora) i Marko Bijač (Hrvatska).

Srbija je u 2016. godini, kao i pre dve, odnosno tri godine, osvojila sve što je mogla. Najpre su srpski vaterpolisti trijumfovali na Evropskom šampionatu u Beogradu. Zatim su odbranili zlato na finalnom turniru Svetske lige u Kini, a nagrada za sav trud stigla je u avgustu, na Olimpijskim igrama u Riju, gde je Srbija posle loše igre u grupnoj fazi uspela da se izbori, zaigra bolje i na kraju zasluženo osvoji zlato.

Filipović je bio član idealne postave u Riju, najbolji strelac uz Giljerma Molinu sa 19 golova i najbolji igrač u izboru novinara. Krajem godine stigla su nova priznanja. Filip je proglašen za najboljeg sportistu Srbije u 2016. godini u izboru Olimpijskog komiteta Srbije i za vaterpolistu godine u izboru američkog magazina “Swimming World”.

Prlainović je briljirao na šampionatu u Beogradu. Upisao je 18 golova i čak 22 asistencije, pa je sa razlogom bio MVP.

Branislav Mitrović tokom cele godine branio je vrlo dobro, a na finalnom turniru Svetske lige u Kini proglašen je za najboljeg golmana.

Dobitnik ovog priznanja biće poznat u drugoj polovini februara, kada se izbroje glasovi trenera, članova saveza svih evropskih država i sportskih novinara.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu