Filipović: Doći u Banjaluku je kao doći kući

12-05-2016

Reprezentacija Srbije u utorak je u Banjaluci izgubila od Crne Gore 15:13, u meču poslednjeg kola evropskih kvalifikacija za finalni turnir Svetske lige. To je bio prvi poraz “Delfina” još od susreta sa Mađarskom, na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2014. godine. Srpski vaterpolisti su sjajno ugošćeni u Banjaluci, a to je u intervjuu za “Nezavisne novine” potvrdio Filip Filipović.

– Svesni smo podrške i popularnosti koje uživamo u Banjaluci i uopšte u Republici Srpskoj. Doći ovde je kao doći kući. Uvek smo u RS ugošćeni na pravi način, štaviše mogu da pohvalim nivo gostoprimstva i uslova koje imamo ovde i oni su i iznad onih koje imamo u Srbiji. Naš dolazak u Banjaluku za mene kao sportistu je poseban događaj i osećam se izuzetno prijatno i ne obraćam pažnju na neke sitne nedostatke. Banjaluka zaslužuje vaterpolo na mnogo višem nivou – rekao je Filipović na početku intervjua za Nezavisne novine.

Filipović može da se pohvali brojnim medaljama, u kolekciji ima odličja sa evropskih i svetskih prvenstava, iz Svetske lige i sa Olimpijskih igara. Sa Igara ima dve bronze, a “delfini” po zlato idu u Rio de Žaneiro.

– Svi znamo koji su naši ciljevi i čemu težimo, ali svesni smo da nismo jedini sa tim željama. Crna Gora nam je rezultatski najviše prišla i sa njom smo imali najveću borbu protekle dve-tri godine. Na OI će četiri-pet ekipa imati podjednake šanse za zlato, a mi ćemo se boriti maksimalno. Rezultatima smo pokazali koliko vredimo i da na nas može da se računa kada su najviši plasmani u pitanju, ali sve to treba pokazati u bazenu i to je jedino što se broji i što je bitno – istakao je Filipović.

Vaterpolisti Srbije su navikli navijače na vrhunske rezultate, medalje donose sa skoro svih takmičenja na kojima nastupe, a na pitanje koliko je teško igrati pod pritiskom, Filipović odgovara:

– Što više pobeđujemo i što smo više na tronu, sve je teže, jer svakog trenutka imao sve veći pritisak da nam neko skine skalp. Ne trpimo samo pritisak od naših medija, našeg naroda, već i od međunarodne federacije jer ovaj sport činimo možda manje popularnim zato što na kraju svih takmičenja Srbija podigne trofej.

Ipak, smatra da se nešto sistemski u sportu mora menjati kako bi se taj trend uspjeha nastavio i da je potrebno upaliti alarm kako bi Srbija i dalje imala svetske asove i rezultate dostojne divljenja.

– Reprezentacija poslednje dve godine može da zahvali državi na podršci i na uspešnoj organizaciji Evropskog prvenstva. Međutim, pravo pitanje je koliko država ima sluha za sport? Nije samo vaterpolo u zaostatku, tu su i ostali sportovi, jer se ne vodi toliko računa o sportu. Sistemski se nisu uredile stvari vezane za klupski sport i to je vidno. Posledice se već naziru, a tek će se u narednim godinama osetiti pravi pad kvaliteta srpskog sporta jer svi znamo da bez jakog klupskog prvenstva i klupskog sporta nema ni reprezentacije. Neće biti momaka koji bi trebalo da stasaju u domaćim klubovima – zaključio je Filipović.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu