Filipović: Doći u Banjaluku je kao doći kući

12-05-2016

Reprezentacija Srbije u utorak je u Banjaluci izgubila od Crne Gore 15:13, u meču poslednjeg kola evropskih kvalifikacija za finalni turnir Svetske lige. To je bio prvi poraz “Delfina” još od susreta sa Mađarskom, na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2014. godine. Srpski vaterpolisti su sjajno ugošćeni u Banjaluci, a to je u intervjuu za “Nezavisne novine” potvrdio Filip Filipović.

– Svesni smo podrške i popularnosti koje uživamo u Banjaluci i uopšte u Republici Srpskoj. Doći ovde je kao doći kući. Uvek smo u RS ugošćeni na pravi način, štaviše mogu da pohvalim nivo gostoprimstva i uslova koje imamo ovde i oni su i iznad onih koje imamo u Srbiji. Naš dolazak u Banjaluku za mene kao sportistu je poseban događaj i osećam se izuzetno prijatno i ne obraćam pažnju na neke sitne nedostatke. Banjaluka zaslužuje vaterpolo na mnogo višem nivou – rekao je Filipović na početku intervjua za Nezavisne novine.

Filipović može da se pohvali brojnim medaljama, u kolekciji ima odličja sa evropskih i svetskih prvenstava, iz Svetske lige i sa Olimpijskih igara. Sa Igara ima dve bronze, a “delfini” po zlato idu u Rio de Žaneiro.

– Svi znamo koji su naši ciljevi i čemu težimo, ali svesni smo da nismo jedini sa tim željama. Crna Gora nam je rezultatski najviše prišla i sa njom smo imali najveću borbu protekle dve-tri godine. Na OI će četiri-pet ekipa imati podjednake šanse za zlato, a mi ćemo se boriti maksimalno. Rezultatima smo pokazali koliko vredimo i da na nas može da se računa kada su najviši plasmani u pitanju, ali sve to treba pokazati u bazenu i to je jedino što se broji i što je bitno – istakao je Filipović.

Vaterpolisti Srbije su navikli navijače na vrhunske rezultate, medalje donose sa skoro svih takmičenja na kojima nastupe, a na pitanje koliko je teško igrati pod pritiskom, Filipović odgovara:

– Što više pobeđujemo i što smo više na tronu, sve je teže, jer svakog trenutka imao sve veći pritisak da nam neko skine skalp. Ne trpimo samo pritisak od naših medija, našeg naroda, već i od međunarodne federacije jer ovaj sport činimo možda manje popularnim zato što na kraju svih takmičenja Srbija podigne trofej.

Ipak, smatra da se nešto sistemski u sportu mora menjati kako bi se taj trend uspjeha nastavio i da je potrebno upaliti alarm kako bi Srbija i dalje imala svetske asove i rezultate dostojne divljenja.

– Reprezentacija poslednje dve godine može da zahvali državi na podršci i na uspešnoj organizaciji Evropskog prvenstva. Međutim, pravo pitanje je koliko država ima sluha za sport? Nije samo vaterpolo u zaostatku, tu su i ostali sportovi, jer se ne vodi toliko računa o sportu. Sistemski se nisu uredile stvari vezane za klupski sport i to je vidno. Posledice se već naziru, a tek će se u narednim godinama osetiti pravi pad kvaliteta srpskog sporta jer svi znamo da bez jakog klupskog prvenstva i klupskog sporta nema ni reprezentacije. Neće biti momaka koji bi trebalo da stasaju u domaćim klubovima – zaključio je Filipović.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vesti

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu

Srbija olimpijski sampion 2021

Srbija odbranila zlato na Olimpijskim igrama, Filip Filipović MVP olimpijskog turnira u Tokiju!