Filipović: Mnogo sam naučio od Rudića

08-06-2020

Početkom maja ove godine, proslavljeni vaterpolo trener, Ratko Rudić, objavio je da je završio trenersku karijeru. U poslednje dve sezone je predvodio italijanski Pro Reko i u svom timu je imao Filipa Filipovića, koji je u razgovoru za Total waterpolo, pričao o svom odnosu sa Rudićem, kao i malom sukobu i razgovoru posle polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu u Rimu 2007. godine.

Razgovor nije bio prijatan, ali sve je bilo u toku snažnih emocija. Sve se oprašta vaterpolo legendi kao što je Ratko. Pre dolaska u Pro Reko otvoreno i dugo pričali – otklrio je Filipović, prisetivši se tadašnje pobede Srbije nad Hrvatskom 12:11.

Filipović priznaje da je mnogo naučio od Rudića.

Čvrst stil rada i način na koji vodi tim krasi Ratkov posao. Njegova strast i predanost trenerskom poslu graničila se s nemogućim. Koji god tim da je vodio bio je 100 odsto u tome. Nije mi rekao to, ali imao sam čast i priliku da to osetim.

Srpski vaterpolista je istakao da su Rudićevi treninzi bili jako naporno, čak i mentalno, ali i da je poštovao igrače.

Ako je neko od igrača posle treninga hteo da vežba šut ili neki drugi segment, Ratko je uvek čekao dok poslednji igrač ne završi. To je detalj za pamćenje i primer svima. Time je pokazao poštovanje svojim igračima – rekao je Filipović i dodao:

Nije bio strog. Samo dosledan i uporan u svojim zahtevima i disciplini. To je nešto s čime je bio upoznat svaki igrač od prvog dana. Voleo je sukob sa ‘teškašima’. Zbog dugogodišnjeg iskustva znao je tačno da integriše sve igrače u svoj sistem i svrhu tima. Uvek je bio pravedan i korektan, nikoga nije favorizovao. Možda su neki imali predrasude da je bio strog sa igračima.

Filipović je govorio i šta je naučio od Rudića.

Naučio me je da igrač koji je trajno pod fizičkim pritiskom mentalno padne posle određenog perioda. A mi igrači odlučujemo kada će protivnik da padne. Svojim intezitetom i voljom da nametnemo presudni trenutak. Ratko Rudić je nepogrešivo odredio mentalnu strukturu svakog vaterpoliste.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu