Filipović napušta Pro Reko: Završila se prelepa epoha, žao mi je zbog ove sezone

11-05-2020

Kapiten reprezentacije Srbije, Filip Filipović, posle šest odigranih sezona u nizu, a devet ukupno, napušta italijanski Pro Reko. Njemu je na kraju ove sezone istekao ugovor, a još ranije je dogovoreno da ovo bude njegova poslednja sezona u najtrofejnijem klubu na svetu, za koji je odigrao 188 utakmica i postigao 337 golova.

Filipović je kapicu Pro Reka nosio od 2009. do 2012. godine, a zatim se posle dve sezone u Radničkom vratio 2014. godine i do kraja ove sezone je igrao za taj klub. Sa Rekom je osvojio veliki broj trofeja. Šampion Evrope je bio 2010, 2012. i 2015. godine, a Superkup Evrope je osvajao 2011. i 2016. Šampionsku titulu Pro Reko i Filipović su zajedno osvajali osam puta, a imaju sedam Kupova, iako Filipović nije bio u sastavu za domaća takmičenja u pet od devet sezona. Pored tih 20 trofeja, Filipović je u Pro Reku osvojio i Regionalnu ligu 2012. godine.

– Iskreno, mi smo se još pre dve godine dogovorili – Felugo, Volpi i ja, da odradim ugovor do Tokija 2020. i da to bude kraj naše saradnje – rekao je Filipović za Novosti i nastavio:

– Mogu samo da budem zahvalan klubu na svim ovim godinama, a o tome koliko sam bio srećan što sam bio njegov član govori činjenica da sam najveći deo seniorske karijere proveo u Pro Reku. Završila se prelepa epoha i ja sam prezodvoljan.

Filip Filipović, HAVK Mladost - Pro Reko

Ipak, Filipoviću je žao što je na ovaj način oprostio od kluba.

– Ostao je gorak ukus zato što sam se zbog ove pandemije virusa korona od Reka oprostio bez titule, bez utakmica, bez borbe, zbog toga mi je najteže. Nisam zamišljao da ću na ovakav način da napustim Pro Reko.

Još uvek nije poznato gde će Filipović nastaviti karijeru:

– Celo leto je ispred nas. Ima nekoliko zanimljivih klubova u koje bih hteo da se preselim. Ali, da ne prejudiciram… Voleo bih da budem u klubu koji ima ozbiljne namere. Jer ova sezona, koliko god bila naporna, bila je uzalud. Voleo bih da se sledeće godine, gde god budem igrao, borim za titulu.

Veliki broj vaterpolista je ostao bez ugovora, među kojima su i neki srpski reprezentativci, a na pitanje koliko to sve može da utiče na reprezentaciju, Filipović kaže:

– Može poprilično. Jedina sreća u nesreći je to što praktično ove godine nemamo nikakvo takmičenje. Ali je izlišno pričati o tome kakav je osećaj kada imate nekolicinu igrača koji nemaju rešen status. Imali smo to već u našem sportu, tako da nije ni prvi ni poslednji put. Čak je bolje kada nešto žulja, tako da sam siguran da će svi pronaći angžaman i otići u klubove koji pretenduju ka nečemu. Samo, situacija nije jednostavna. Oseća se kriza u sportu, a ni vaterpolo nije izuzet iz toga. Ipak, ne treba gledati negativno, imamo celo leto da pronađemo novu sredinu.

Vaterpolisti već dva meseca nisu trenirali u bazenu, a srpski reprezentativci su bili u karantinu 28 dana posle povratka iz Grčke.

– Svi smo van takmičarske forme, iako većina trenira na suvom. Meni je najteže pao karantin od 28 dana. Neću nikoga da okrivljujem, smatram da je 14 dana bilo dovoljno, onih drugih 14 sam izuzetno teško prihvatio. Nije se vodilo računa o našem psihičkom zdravlju. Pogotovo o nama koji smo navikli da budemo aktivni po ceo dan i da radimo, a bili smo zatvoreni 28 dana. Bilo je i kriznih perioda. Bio je to najteži trenutak, kako za mene, tako i za porodicu, jer nisam navikao da budem 24 časa u četiri zida.

Reprezentacija bi uskoro mogla da se okupi, samo se čeka da bazeni prorade.

– Bilo bi mi veliko zadovoljstvo da već sledeće nedelje skočim u bazen. Videćemo kada će da prorade bazeni. Voleo bih da se okupi reprezentacija, mislim da će biti nekih akcija. To ćemo sve da definišemo sa selektorom Savićem.

Kao i drugi vaterpolisti, Filipović bi voleo da se tokom leta organizuje neka letnja liga.

– To je jedini spas za svetski vaterpolo. Potrebno je da pronađemo termine kako bismo klupska takmičenja odložili za leto. U tom pravcu mogao bi neko da razmišlja, da iskoristi ovo leto, da probamo da odigramo makar revijalne utakmice na otvorenom bazenu. Jednostavno, da se uradi mali test toga koliko je lakše i lepše organizovati vaterpolo na otvorenom bazenu – zaključio je Filipović u razgovoru za Novosti.

Prvi čovek Pro Reka, Gabriele Volpi, zahvalio se Filipoviću na sjajnim partijama:

– Sa Filipovićem smo doživeli nezaboravne trenutke. Kao veliki zaljubljenik u vaterpolo, puno mu se zahvaljujem za ono što je pružio Pro Reku, kao sportski radnik i čovek – rekao je Volpi i poželeo Filipoviću sve najbolje u nastavku karijere.

Predsednik kluba, Mauricio Felugo, nekadašnji saigrač Filipovića, istakao je:

– Pored toga što je veliki šampion, što pokazuju njegova karijera i igra, on je izvanredan profesionalac, pravi čovek i uzorni vođa. Svakodnevno treniranje sa sportistom poput Filipa, koji je osvojio sve, predstavljalo je dodatnu vrednost za mnoge igrače koji su nosili kapicu Pro Reka. Uvek ćemo ga voleti.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu