Filipović: Očekivanja nacije treba malo da splasnu, ali daćemo sve od sebe

12-01-2020

Vaterpolo reprezentacija Srbije u subotu je u Novom Sadu završila pripreme za Evropsko prvenstvo, koje zvanično počinje u nedelju u Budimpešti. Srpski vaterpolisti su pre podne trenirali sa Crnom Gorom, uvežbavali igrača više, a zatim su se družili sa novinarima.

Selektor Srbije, Dejan Savić, rekao je:

Posle Amerike i Barselone na ovim kratkim pripremama za Evropsko prvenstvo smo u Novom Sadu gde je sve fenomenalno. Šta da kažem, mislim da smo spremni. Favoriti smo u grupi i već razmišljamo kako da ako budemo prvi iskoristime one slobodne dane da za četvrtfinale ostanemo u ritmu a takođe gledaćemo šta rade naši potencijalni protivnici Mađari i Španci koji zaslužuju sam respekt. Imamo naravno motiv, na to nas obavezuju i tradicija i rezultati. Ne razmišljam o petoj uzastopnoj tituli kao takvoj. Gledao sam film o čuvenom susretu Borga i Mekinroa. Borg je tada rekao da ako pobedi peti put uzastopno na Vimbldonu onda ulazi u istoriju. U suprotnom one četiri osvojene niko neće da pamti.

Kapiten Filip Filipović je istakao:

Najvažnije je da smo svi zdravi i tako odemo u Budimpeštu. Iako je Evropsko prolazno do Tokija, imamo obavezu da odigramo najbolje što možemo. Ekipe koje nemaju olimpijsku vizu imaju teret više. Na nama je da vidimo gde smo, šta moramo da popravimo za Igre a sigurno je da ima šta da se radi. Zna se da od četvrtfinala sve počinje, u grupi smo favoriti. Samo da sami sebi ne zakmoplikujemo. Očekivanja nacije treba malo da splasnu, ne može se uvek osvajati zlato. Daćemo sve od sebe, neka navijači budu strpljivi pa možda i nije loše ako nešto i žrtvujemo da bi kasnije bilo dobro. Ipak je sve posvećeno Tokiju.

Branislav Mitrović je prvo istakao zadovoljstvo pripremama:

Nismo imali puno vremena, sve je usred klupske sezone. Odigrali smo dosta utakmica sa ozbiljnim ekipama i vratili se u naš sistem. Sada ne mislimo o Tokiju, u glavi je samo Budimpešta. Dobro je da prvu igramo sa Rusima jer posle možemo da tempiramo formu za četvrtfinale. Kandidati su dobro poznati, Hrvati, Madjari pre svih zatim Italijani, Španci, Crnogorci. Biće to ujednačeno i zanimljivo prvenstvo.

Kako je i dogovoreno, današnji prepodnevni trening Srbije i Crne Gore je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ispred bazena Slana bara sačekali su ga predsednik saveza Viktor Jelenić, generalni sekretar Nemanja Marijan, izvršni direktor Đorđe Đorđević i predsednik VK Vojvodina Marko Ćuk.

Pre svega želim dobrodošlicu vaterpolo reprezentaciji Srbije u Novom Sadu ,naravno i njihovim kolegama i prijateljima iz reprezentacije Crne Gore. Drago mi je što poslednje dane priprema pred Evropsko prvenstvo u Budimpešti obavljaju u Novom Sadu. Nadam se da su zadovoljni uslovima i da mogu da urade sve što su planirali u samom finišu priprema i da im poželimo kao navijači uspeh. Neka probaju da i po peti put uzastopno budu evropski prvaci. Oni znaju najbolje svoj posao. Moram da se zahvalim i klubu Vojvodina na domaćinstvu i organizaciji ovih priprema. Nadam se da ćemo sledeče godine završiti rekonstrukciju zatvorenog bazena na SPENS-u i imati još bolje uslove i za vaterpoliste i za plivače a i da reprezentacija Srbije češće dolazi i na pripreme i da organizuje utakmice. Mi u maju ili junu počinjemo rekonstrukciju SPENS-a kada počnu da rade otvoreni bazeni da ne remetimo program sportista. Biće to reprezentativan objekat koji će biti najbolja pozivnica našoj reprezentaciji da češće dolazi u naš grad. Hvala predsedniku saveza, njegovim saradnicima, selektoru i igračima što su ovde i hvala im na pozivu – rekao je Vučević.

Viktor Jelenić, prvi čovek saveza, se zahvalio u ime reprezentacije:

Hvala gradonačelniku i naravno vaterpolo klubu Vojvodini na gostoprimstvu, odličnim uslovima za rad u finišu priprema za Evropsko prvenstvo. Planiramo da sledeću utakmicu Svetske lige odigramo na ovom bazenu. To je posle Budimpešte najvažnije. Idemo na Evropsko sa željom da osvojimo peto uzastopno zlato ali je svaka medalja veliki uspeh. Nama su prioritet Olimpijske igre i to nam je najvažnije takmičenje.

Po završetku treninga Miloš Vučević je razgovarao sa srpskim reprezentativcima. Koktel na bazenu je bio u znaku torte u obliku vaterpolo terena sa srpskom zastavom i natpisom „srećno“.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu