Filipović: Uželeli smo se dokazivanja, vaterpolu je mesto na otvorenom

25-04-2020

Srpski reprezentativci su poslednju utakmicu odigrali 10. marta protiv Španije, a potom su otputovali na mini pripreme u Grčku. Međutim, kada su se vratili, svi su morali u karantin. Najpre 14 dana, a zatim je produženo za još toliko, tako da 28 dana nisu smeli da izađu. To je bila sudbina i kapitena Srbije, Filipa Filipovića, koji se sada trudi da što više vremena provede u prirodi.

– Trudim se da svoje slobodno vreme provedem što je moguće kvalitetnije, a što manje sedeći u kući besposlen. S obzirom na dužinu trajanja ovog stanja i ograničenog kretanja opcije su polako počele da se smanjuju. Koliko god nam to vreme dozvoljava trudimo se da ga provedemo u prirodi. Bio sam 28 dana u karantinu, zatvoren u četiri zida i sada mi svaki izlazak pričinjava zadovoljstvo i daje osećaj slobode. Voda je još uvek misaona imenica

Vaterpolisti više od mesec i po dana nisu trenirali u vodi, tako da će pre eventualnog nastavka takmičenja morati da prođu pripreme.

Period povratka je naš najmanji problem. On će trajati mesec, dva, ali ono najbitnije jeste da smo se dobro uželeli vaterpola, dokazivanja i da nikome neće teško pasti trening. Biće sve to kako treba, ne sumnjam u to, samo da još dobijemo zeleno svetlo.

Na pitanje da li misli da postoji mogućnost da se sezona nastavi tokom leta, što je za vaterpolo idealno s obzirom da može da se igra na otvorenim bazenima, Filipović je rekao:

Nažalost, mislim da se to neće desiti, iako bih iskreno to najviše voleo. To je jedina prava i logična odluka u interesu sportista i našeg sporta generalno. Vaterpolu jeste mesto ispod Sunca, na otvorenom i to svi najviše vole. Problem može da bude finansijske prirode, ali smatram da nije nesavladiv. Šta će biti mogu samo da naslutim, ali propuštamo možda i jedinu šansu koja nam se ukazuje u poslednjih 30 godina da odigramo klupsku sezonu preko leta – istakao je kapiten Srbije i rekao da organizacija igrača u ovom trenutku nije toliko prihvaćena da bi mogla da pokrene tako nešto.

Mislim da organizacija igrača još uvek nije na tom nivou. Nije prihvaćena i prepoznata, što od nacionalnih federacija, tako i međunarodnih. Čak i da se čuje naš glas i zvanično i nezvanično, mislim da neće imati sluha. To bi bilo najbolje, ali mi smo već navikli da se odavno ne radi u našem interesu, već da se gledaju njihovi planovi i kalendari.

U slučaju da se sezona ne nastavi, svi će biti bez takmičarskih utakmica skoro šest meseci.

– To je teško ili skoro nemoguće nadomestiti. Jedini izlaz vidim u okupljanju nacionalnih selekcija i jednog održavanja forme uz kontinuirani rad sa reprezentacijom. Odlazak na more mislim da neće biti opcija ovog leta.

Naredna sezona je takođe pod znakom pitanja, s obzirom da postoji mogućnost da se virus vrati na jesen.

Nadam se da neće doći do tog scenarija jer onda zaista sport neće više izgledati kao sada. Da iz jedne prekinute sezone uđemo u novu kojoj početak nije izvestan mislim da bi nas odvela u dublju krizu nego što je trenutno…

Nekoliko mađarskih klubova već sada ima finansijske probleme, napustili su ih sponzori, a igrači su ostali bez plata ili ugovora za narednu sezonu.

Samo je pitanje dana kada će i drugi klubovi početi da otkazuju saradnju svojim igračima. Siguran sam da će se i neki klubovi, koji su do juče bili stabilni, ugasiti usled novonastale situacije. Sport ne može da ostane imun na globalna dešavanja ovih razmera. Ako bih ikada poželeo da nisam u pravu onda je to ovaj momenat i ovo pitanje. No, iskustvo mi govori nešto drugo, ali će vreme će pokazati – zaključio je Filipović, koji nastupa za Pro Reko od 2014. godine.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu