Održana konferencija pred početak F8 Svetske lige u Beogradu

16-06-2019

U Beogradu je održana konferencija za novinare pred početak finalnog turnira Svetske lige.

Završni turnir ovog takmičenja, čiji će se pobednik plasirati na Olimpijske igre, počinje u utorak na Tašmajdanu i trajaće do nedelje. Danas su se malobrojnim novinarima u Hotelu „M“ u Beogradu obratili funkcioner FINA, Mark Koganov, selektor reprezentacije Srbije, Dejan Savić i kapiten Filip Filipović.

Hram srpskog vaterpola je u potpunosti adaptiran za potrebe ovako značajnog turnira, a montažne tribine već su postavljene i moći će da prime četiri hiljade posetilaca.

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten našeg tima konstatovali su da spremno dočekujemo početak završnog turnira Svetske lige:

Pripreme za Svetku ligu su gotove – počinje priču Savić i dodaje:

Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo Svetsku ligu. Očekujemo veliku podršku navijača – poručio je Savić.

Filip Filipović je na početku rekao da je razočaran time što je svega nekoliko novinara bilo na konferenciji i naglasio je da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup delfina na Finalnom turniru Svetske lige:

Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremamo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika – kaže Filipović i potom se osvrće na prilagođavanje ekipe novim pravilima:.

Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od 6 metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropka kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas.

Prvi protivnik reprezentacije Srbije je selekcija Australije, a taj meč je na programu u utorak, 18. juna od 21 sat.

To je ozbiljna ekipa što pokazali kroz ove zajedničke trennge koje smo imali. Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova „prednost“ mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu spremniji, ali to ne mora da bude neka velika prednost.

Savić je potom analizirao i ostale rivale:

Za Hrvatsku ne treba trošiti reči. To je je jedna izuzetna reprezentacija sa kojom već nekoliko godina igramo dosta finalnih i polufinalnih takmica. Oni dolaze sa velikim ambicijama, da reše pitanje kvalifikacija za Olimpijske igre, a Kazahstan je autsjader. Što se tiče druge grupe, Španci su došli u najjačem sastavu, što se po spisku igrača Mađarske ne bi moglo reći. Ali, to ne znači da Mađarska nije spremna i jaka. Imamo i večito nezgodni Japan, koji ume da iznenadi favorite sa svojim specifičnim stilom igre i Kanada, koja je meni nepoznanica i zato treba biti oprezan.

Ulaznica za vaterpolom spektakl na Tašu su u prodaji i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Ticket vision-a, a kapiten naše reprezentacije imao je jasnu poruku za navijače:

Nemam taj običaj da pozivam navijače da dođu i bodre aktuelne olimpijske i evropske šampione. Mislim da ko bude želeo, biće prisutan od prvog do poslednjeg dana. Nama će ti navijači biti najznačajniji i oni će nam dati podršku i biti vetar u leđa.

Na kraju, selektor Dejan Savić je posebno želeo da istakne rekao da se Vaterpolo savez Srbije priključio kampanji „Ja sam donor. Jer, navijam za Srbiju“:

Razloga je mnogo, a dva su najbitnija. Donacja organa u današnje vreme je veoma bitna, jer je pre svega to human čin. Sa druge strane, mi smo sportisti i takmičari, a statistički podaci govore da definitivno gubimo utakmicu u tom smislu. Jer, Republika Srbija ima tri doniora na milion stanovnika. Pokušaćemo da kroz ovu kampanju preokrenomo rezultat i pokišamo da pobedimo u još jednoj utakmici svi zajedno.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu