Održana konferencija pred početak finalnog turnira Evropa kupa

02-04-2019

Srpski reprezentativci okupili su se u ponedeljak na bazenu SRC „Milan Gale Muškatirović“, gde su počele mini pripreme pred početak završnog turnira Evropa kupa, koji je na programu u Zagrebu od 5. do 7. aprila.

Tim povodom, danas je u Kući vaterpola održana konferencija za novinare, na kojoj su govirli selektor Dejan Savić i kapiten reprezentacije, Filip Filipović. Srbija rasterećena putuje u Zagreb, jer je siguran učesnik finalnog turnira Svetske lige, koji se igra u Beogradu od 18. do 23. juna. Finalni turnir Evropa kupa igra se po novim pravilima, a o tome su govorili i selektor, odnosno kapiten.

– Očekivanja nisu bitna, jer smo već kvalifikovani na finale Svetske lige. Što se tiče samog Evropa kupa, sigurno da ima svoj značaj. Sa druge strane, trener sam reprezentacije koja ima najveću nesreću da svi igrači igraju u inostranstvu i ovo su retki trenuci kad možemo da budemo na okupu i to je najbitniji momenat – izjavio je Savić u utorak u „Kući vaterpola“ u Smetaninoj ulici.

Srpski vaterpolisti počeće učešće utakmicom protiv Španije, 5. aprila.

– Imamo pet treninga u Beogradu, odradili smo tri i osim okupljanja važno nam je da probamo nove taktičke stvari, kao i da probamo viđenje novih pravila iz ugla igrača. Realno, oni su ti koji će prvi da im se se prilagode, drugi su treneri, a na kraju dolaze sudije. Viđenje pravila od strane igrača biće jako bitno, jer mogu na neki način mnogo toga da naučim od njih.

Kapiten Srbije Filip Filipović nazvao je promene u bazenu „novom nepoznanicom“:

– Nismo imali ni vremena, ni prilike da se upoznamo sa novim pravilima, jer pitanje je šta će biti primeljivo od svega ovoga. To što nam je Dejan saopštio pre nekoliko dana i dalje nam je strano telo, videćemo kako da se primeni u vodi koliko je moguće i videćemo kako su se ostale ekipe prilagodile. Možda nešto vidimo i od njih, pa kako to uvek biva i u sportu i u drugim sferama – uspemo da nadogradimo – izjavio je najbolji evropski vaterpolista u 2018. godini.

On je dodao da promene nisu novost u vaterpolu…

– Ovo je nažalost sport koji je prošao kroz najviše promena u igri u poslednjih dvadesetak godina, počev od skraćivanja napada sa 35 sekundi do 30, do daljeg skraćivanja, promene lopti koje koristimo… Mislim da u Savezu ima više od 50-60 lopti od četiri različite firme… I tome moramo da se prilagođavamo, jer nijedna nije ista. Videćemo kako sudije gledaju na ta pravila i kako će oni to da primene tokom samog meča.

Nova pravila komentarisao je i selektor.

– Tih šest tačaka nije toliko bitno, koliko se, u suštini, u prostoru od šest metara daje prevelika prednost napadaču sa loptom. Tu se definitivno gubi veština odbrane. To je nešto što u srpskom vaterpolu mora da se posmatra, zbog metodologije rada i prilagođavanja u mladim kategorijama.

– Skraćenje napada na 20 sekundi pri igraču više zapravo će značiti 15 sekundi, jer je potrebno vreme da se igrači pre toga nameste. Biće mnogo više različiti kombinacija, a kombinatorika odbrane biće mnogo izraženija. Definitivno, igrači će se prvi prilagoditi, treneri su drugi, a tek onda dolaze sudije – dodao je selektor Savić.

Savić koristi predstojeće takmičenje da u Beogradu radi sa izabranicima u proširenom sastavu (23 igrača), a konačan spisak putnika za Hrvatsku odrediće u sredu uveče.

Spisak novih pravila, koja će biti primenjena od Zagreba:

– 20, a ne 30 sekundi trajaće napad posle isključenja igrača, šuta posle kojeg nije promenjen posed ili kornera.

– Faul će biti izveden sa mesta na kojem se nalazi lopta u trenutku dosuđivanja, osim ako je lopta u prostoru od dva metra.

– Zamena igrača može biti izvršena svuda osim u prostoru od linije centra do gol linije ekipe koja vrši izmenu.

– Prilikom izmene igrači moraju da se pozdrave dodirom ruku.

– Biće dozvoljena tri tajm-aut, a najviše dva u poslednjoj četvrtini.

– Odmor između druge i treće četvrtine trajaće tri minuta, a ne kako do sada pet.

– Linija udarca, direktno posle dosuđenog prekršaja, pomera se na šest metara.

– Golmanu je dozvoljeno da u igri učestvuje kao igrač u polju.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu