Pro Reko gostuje šampionu Evrope, Filipović: Solnok je favorit za odbranu titule

08-12-2017

U velikom derbiju četvrtog kola Lige šampiona, osmostruki osvajač ovog trofeja, Pro Reko, gostuje mađarskom Solnoku, aktuelnom prvaku Evrope. Taj susret igra se u subotu od 18 sati i 30 minuta, a u najavi te utakmice vaterpolista Pro Reka i kapiten reprezentacije Srbije, Filip Filipović, rekao je da Solnok sjajno igra na startu sezone, osvojio je dva trofeja i favorit je za odbranu titule šampiona Evrope.

Pro Reko u dosadašnjem delu sezone nije imao jačih utakmica, pa tako u domaćem šampionatu ima maksimalnih osam pobeda, a u Ligi šampiona je jedini klub koji ima sve tri pobede posle tri kola.

– Činjenica da smo skoro sve utakmice završavali sa malo da primljenih golova mi daje pravo da budem zadovoljan. Ali, ne u potpunosti. Imali smo nekoliko utakmica u kojima smo u potpunosti držali odbranu u svojim rukama i onda iz nekoliko situacija, u svega par momenata, primali smo po nekoliko golova. Ti golovi su jako teški za ekipu, bilo koju i protiv ozbiljnih rivala, poput Solnoka, jako se skupo može platiti taj pad koncentracije u određenim momentima. Još uvek nismo imali dostojnog protivnika sa kojim bih mogao da uporedim naše trenutne mogućnosti.

U odnosu na prethodne sezone, kada je nekoliko igrača nastupalo samo u Ligi šampiona, sada se strategija kluba promenila. Ove sezone samo Aleksandar Ivović ne igra u domaćim takmičenjima. Filipoviću prija što ponovo igra i u domaćem prvenstvu i Kupu Italije.

– Smatram da je još uvek rano pričati o tome da li nam više odgovara ovaj “kraći” sastav u odnosu na prethodne godine. Mislim da je tih nekoliko igrača unosilo novu energiju i novi impuls ekipi. Ali videćemo kako bude odmicala sezona, kako u prvenstvu, tako i u Ligi šampiona, mislim da ću formirati svoj stav o tome. Zasigurno, meni prija što imam veći broj utakmica, nevezano za to što u 80% istih nivo nije kao u Ligi šampiona.

Solnok je, sa druge strane, već odigrao nekoliko ozbiljnih utakmica, sa ekipom Ferencvaroša. Osvojio je već dva trofeja, a prošle nedelje je pretrpeo i neočekivan poraz u Berlinu.

– Solnok je imao sjajan start sezone. Pokazali su da nisu slučajno osvojili Ligu šampiona i ne samo to. Mislim da su za sada najozbiljniji favoriti ove godine u Ligi šampiona. Poraz protiv Špandaua ne znači ništa. Tim bolje, došao im je u pravo vreme, kao brzo otrežnjenje pred Kup. Kao posledica je još jedan, ubedljivo osvojen, trofej. Ekipa je potpuna, zna se ko vuče konce, rezultati se vide, nema šta da se doda.

Filipović je zadovoljan promenama u Ligi šampiona. Novi format broji 16 klubova, od kojih će osam igrati na finalnom turniru u Đenovi.

– Smatram da je ovo bolji sistem takmičenja, koji nažalost dolazi posle toliko godina neuspelih proba. Mogli su ovo još pre 10 godina da ustanove. Sećam se još tada predloga Darka Udovičića, koji je zagovarao sistem takmičenja. Jedini nedostatak koji vidim jeste sigurno učešće organizatora finalnog turnira, jer jedno ozbiljno takmičenje poput Lige šampiona ne sme sebi to da dozvoli. Nema povlašćenih, traži se samo suv kvalitet za sam vrh, to je moj stav – kaže Filipović i dodaje:

– Bilo bi isto tako bolje i, verovatno kvalitetnije, da se finalni turnir odigra u pet dana kako bi ekipe imale dovoljno vremena da se oporave od prethodnih utakmica i u potpunosti pripreme za sledeću. Niko nije na gubitku, čak naprotiv. Kvalitet utakmica i vaterpola se diže, kao i ukupna zarada svih koji učestvuju u tome – zaključio je Filipović.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu