Pro Reko i Filipović treći u Evropi

08-06-2019

Osmotruki prvak Evrope svake sezone ima iste ambicije. Međutim, od 2015. godine, kada je poslednji put bio evropski šampion, ne može da pronađe pravu formu u završnici evropske sezone. Jug je bio bolji u polufinalima 2016. i 2017, zatim Olimpijakos u finalu 2018. i isti tim ove sezone u polufinalu.

Pro Reko je osvojio duplu krunu ove sezone, a na finalnom turnir Lige šampiona u Hanoveru zauzeo je treće mesto, pošto je pobedio Barselonetu 8:7.

Poveo je tim Ratka Rudića golom Filipa Filipovića u prvom napadu. Uzvratio je Mark Larumbe, da bi odmah odgovorio Filipović novim golom. U narednim minutima Španci su imali još četiri prilike, ali je Marko Bijač bio raspoložen na golu. Sredinom prvog perioda Alberto Munariz je poravnao na 2:2, da bi u poslednjem minutu isti igrač preokrenuo rezultat. Međutim, Nikolo Figari je u samoj završnici izjednačio na 3:3.

Munariz je briljirao i u drugoj četvrtini, pa je sa tri vezana gola doneo Barseloneti vođstvo od 6:3. Veliki nalet španskog vaterpoliste, koji je nanizao pet golova, prekinuo je Dušan Mandić, da bi 22 sekunde pre kraja prvog poluvremena Džozef Kajes smanjio na 6:5.

U trećem periodu se čekalo na gol, a potom je Filipović svojim trećim pogotkom na ovom meču poravnao na 6:6. Kao i u petak protiv Olimpijakosa, kada je Pro Reko dva puta imao tri gola minusa, a na kraju uspevao da dođe do izjednačenja, nisu igrači Ratka Rudića ni danas tako lako mogli da dodaju gas pri nerešenom rezultatu. U poslednjem minutu trećeg perioda Alvaro Granados Ortega doneo je Špancima novu prednost i sa 7:6 u korist Barselonete se ušlo u poslednji period. Redom su pokušavali vaterpolisti italijanskog šampiona da zatresu mrežu, ali je to pošlo za rukom Figariju šest minuta pre kraja. Odlučujući pogodak postigao je Gonzalo Ečenike sa krila, dva minuta i 45 sekunde pre završetka susreta.

Pro Reko – Barseloneta 8:7 (3:3, 2:3, 1:1, 2:0)

Pro Reko: Tempesti, Di Fulvio, Mandić 1, Bukić, Dobud, Veloto, Aikardi, Ečenike 1, Figari 2, Filipović 3, Ivović, Kajes 1, Bijač.

Barseloneta: Lopez Pinedo, Famera, Granados Ortega 1, Munariz 5, Vrlić, Larumbe 1, P. Linarez Toras, Fernandez, Tahulj, Perone, Maljarah, Bustos, M. Linares Toras.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu