Ratko Rudić završio trenersku karijeru

06-05-2020

Najuspešniji vaterpolo trener svih vremena, Ratko Rudić, završio je trenersku karijeru. On je od 2018. predvodio Pro Reko, sa kojim je osvojio duplu krunu prošle sezone. Hrvatski stručnjak je rođen 1948. godine, a u igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio je 67 medalja,

U igračkoj karijeri je nastupao za splitski Jadran od 1963. do 1971. i potom je pojačao Partizan. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 297 utakmica.

Trenersku karijeru je počeo u Partizanu, koji je vodio od 1981. do 1983. godine, da bi potom bio na klupi omladinske selekcije Jugoslavije godinu dana i četiri godine na klupi seniorske repreentacije Jugoslavije. U Partizan se vratio 1989. godine, ali je već naredne seo na klupu Italije i tu se zadržao čitavih 10 godina. Od 2000. do 2004. je vodio SAD, a od 2004. do 2012. Hrvatsku. Već 2013. se preselio na klupu Brazila, koji je vodio do 2016. kada su održane Olimpijske igre u Riju. Posle dve godine pauze pojačao je Pro Reko, na čijoj klupi je i završio karijeru.

Sa tri različite reprezentacije je osvajao Olimpijske igre kao trener i po tome je jedinstven. Sa Jugoslavijom je osvajao zlato 1984. u Los Anđelesu i četiri godine kasnije u Seulu. Potom je sa Italijom 1992. godine osvojio Olimpijske igre i 2012. sa Hrvatskom. Ima još bronzu sa Italijom iz Atlante, dok je sa sve tri reprezentacije osvajao i Svetsko prvenstvo, uz dve bronze sa Hrvatskom. Italijane je 1993. i 1995. predvodio do evropske titule, dok je četiri puta bio drugi, a dva puta treći.

U maju 2007. godine uvršen je u plivačku „Kuću slavnih“.

Pro Reko - Boljasko

Pismo Ratka Rudića

– Prihvatio sam poziv Pro Reka vođen idejom predsednika Mauricija Feluga u važnom projektu, koji je, osim rezultata i poboljšanja igre, takođe za cilj imao promociju sporta u Italiji, medijima, pristup i ulaganje u mlade, stvaranje škola vaterpola po celoj Italiji, uz organizaciju utakmica Lige šampiona u različitim gradovima. Napravili smo veliki napredak u svim segmentima, ali u prvoj sezoni sam izgubio polufinale Lige šampiona, pa se ta sezona završila bez postizanja željenog rezultata. Još uvek u sebi nosim gorak ukus tog izazova u Hanoveru.

– U novoj sezoni smo bili još motivisaniji i pokušali smo nadoknaditi ono što smo propustili. Pripremili smo drugačiji program, fokusirajući se na završni deo sezone i na fajnal-ejt Lige šampiona, koji smo trebali organizirati kod kuće. Sve je bilo spremno za sjajan sportski događaj. Od kraja februara smo intenzivno trenirali sa ciljem da turnir dočekamo u što boljoj formi. Kada su treninzi stali, zbog pandemije, nestali su i naši snovi.

– Odluka da okončam karijeru kao trener došla je i pre nego što je izbilo vanredno stanje to sam rekao predsedniku Felugu. Želeo sam završiti svoju karijeru sjajnim rezultatom i staviti se na raspolaganje klubu u nekoj drugoj ulozi kako bih doprineo realizaciji projekta. Sigurno su se s pandemijom mnoge stvari promenile, budućnost je neizvesna i videćemo kako će biti organizovana svaka dalja aktivnost.

– Ovom prilikom želim se zahvaliti našem sponzoru Gabrilu Volpiju, velikom obožavatelju vaterpola i glavnom navijaču Pro Reka, s kojim je stvoren mislim obostran odnos poštovanja. Imao sam poseban odnos i sa predsednikom Felugom, ispunjen poverenjem i prijateljstvom. Njegova motivacija i energija takođe su pomogli samoj ekipi ne bi li održala visok nivo predanosti.

– Zahvaljujem svim igračima na velikoj profesionalnoj posvećenosti, poštovanju i kvaliteti u pristupu i na treninzima i na utakmicama. ječno ću ih zadržati u lepom sjećanju. Moje tehničko osoblje imalo je ogromnu vrednost i pomoć, sačinjavali su ih profesionalci najviše vrijednosti. Stručni štab je bila vrlo složan, imao je aktivnu i proaktivnu ulogu, te sam im zahvalan na velikoj predanosti. Zahvaljujem svim zaposlenima u klubu  koji su nam omogućili najbolji posao i s kojima smo stvorili odličan odnos.

– Zaključno, imam pozitivno sećanje na period proveden u Pro Reku. Ovde sam se osećao kao kod kuće. Želim pozdraviti sve navijače i građane koji su bili bliski klubu i meni osobno. Jednom kada se završi ovo vanredno stanje, vratiću se u grad ne bi li s ljubavlju pozdravio.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu