Srbija savladala Ameriku i obezbedila prvo mesto u grupi

23-06-2016

U poslednjoj utakmici grupne faze na finalnom turniru Svetske lige, Srbija je pobedila Ameriku rezultatom 10:8 i tako obezbedila prvo mesto u grupi. Svetski šampioni će se u četvrtfinalu sastati sa selekcijom Japana, koja je bila četvrta u grupi A.

Egal borba vodila se u prvoj četvrtini. Sve do pretposlednjeg minuta rezultat je bio nerešen (2:2), a zatim je Strahinja Rašović, za samo pola minuta, dva puta zatresao mrežu, pa je Srbija posle prvih osam minuta vodila 4:2. Selektor Savić je u nastavku kombinovao, a na 5:2 je sjajnim udarcem povisio Filip Filipović. Amerikanci su prekinuli seriju, a zatim su pogađali Duško Pijetlović i Nikola Jakšić, za vođstvo od 7:3. Amerikanci su do kraja drugog perioda pogodili još jednom, pa se na veliki odmor otišlo sa rezultatom 7:3.

U nastavku odnos isključenja bio jako čudan. U jednom momentu bilo je 4:2 za Ameriku u isključenjima, a u drugom poluvremenu Srbija je samo još dva puta imala igrača više, dok je ekipa koju vodi Dejan Udovičić dva puta imala po dva igrača više i još šest puta po jednog. Međutim, realizacija je bila slabala, Srbija se dobro branila, a odlični su bili golmani Mitrović i Pijetlović.

Na isteku prvog napada u trećoj četvrtini Prlainović je savladao Mozesa i tada su Amerikanci počeli da dobijaju igrača više u serijama. Dva puta su to iskoristili, prišli na 8:6, ali je Prlainović pogotkom u poslednjem napadu u toj četvrtini vratio Srbiji tri gola prednosti – 9:3. U poslednjih osam minuta mreže su uglavnom mirovale. Zatim su Obert i Dunstejn smanjili na 9:8, a dva minuta pre kraja utakmice Filipović je lobom postavio konačnih 10:8. Amerikanci u završnici nisu iskoristili dva napada sa igračem više i Srbija je zauzela prvo mesto u grupi.

Srbija – SAD 10:8 (4:2, 3:2, 2:2, 1:2)

Bazen Hudžiu Jinšan lejk. Gledalaca 500. Sudije: Flahiv (Australija) i Naumov (Rusija). Igrač više: Srbija 4 (2), SAD 10 (1). Dva igrača više: SAD 2 (1).

SRBIJA: G. Pijetlović, V. Rašović, Gocić 1, Ranđelović, Subotić , D. Pijetlović 1, Ubović, S. Rašović 2, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 2, S. Mitrović 1, B. Mitrović. Selektor: Savić.

SAD: Mozes, Danstejn 1, Vavić, Obert 1, Rels, Kupido 1, Samjuels, Azevedo 1, Boven 2, Halok 2, Smit, Man, Baron. Selektor: Udovičić.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu