Svetski šampioni iz Rima ponovo na okupu

29-12-2019

Srpski vaterpolisti koji su 2009. godine u Rimu osvojili Svetsko prvenstvo okupili su se večeras posle utakmice između Srbije i Hrvatske. Svih trinaest igrača, bivši predsednik VSS Velibor Sovrović i nekoliko članova stručnog štaba prisetilo se tog Svetskog šampionata.

Tada je sve počelo i završilo se utakmicama protiv Španije. Najpre poraz u grupi od 11:9, a potom slavlje Kazahstana 20:3 i remi sa Australijom 8:8. U osmini finala selekcija Dejana Udovičića trijumfovala je protiv Italije 7:5, zatim je u borbi za polufinale pobedila Mađarsku 10:9, a potom je bila bolja i od Hrvatske 12:11. U uzbudljivom finalu Srbija je posle peteraca savladala Španiju 14:13, a gol odluke postigao je Milan Aleksić.

Svetski šampioni 2009. godine bili su: Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Slavko Gak, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović.

Stručni štab su činili: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (lekar), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kapiten vaterpolo tima Srbije sa šampionata sveta 2009. godine, prokomentarisao je to takmičenje posle večerašnjeg meča:

– Zaista je bila privilegija biti kapiten mladim momcima koji su tada debitovali na velikoj sceni i postali veliki šampioni. Možda nismo ni svesni kakve veličine imamo poput Filipovića, koji je u vaterpolu ono što su Mesi i Ronaldo u fudbalu – rekao je Udovičić, i dodao da je bilo zadovoljstvo gledati kako sada stasavaju neki novi asovi.

Filipović se, dok je Udovičić govorio samo smeškao, a na pitanje kako je bilo u Rimu kratko je rekao: „Bilo je ovako„, spustio je Filipović glavu na rame Udovičiću sa aluzijom kako su putovali u Rim.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu