Filipović o formatu Lige šampiona, Breši, Mandiću…

05-06-2018

U Đenovi će se od 7. do 9. juna održati finalni turnir Lige šampiona. Organizator je osmostruki šampion Evrope, Pro Reko, a učestvovaće još Solnok, Jug, Olimpijakos, Eger, Breša, Špandau 04 i Barseloneta. Biće to deveti finalni turnir Lige šampiona za Filipa Filipovića, a sedmi u kapici Pro Reka, sa kojim je tri puta bio šampion Evrope.

Pro Reko je krajem maja osvojio titulu šampiona Italije, pošto je u finalu bio bolji od Breše. Isti protivnici igraće i u četvrtfinalu Lige šampiona, u četvrtak od 20 sati i 30 mintua, a to će biti njihov četvrti duel u ovoj sezoni.

– To je tek prva utakmica i posle toga, ako prođemo, treba da odigramo još dve, ali bez obzira na to moramo da uđemo fanatično u taj meč, kao što smo to uradili u prvenstvu. Drugog recepta protiv Breše nema.

Pro Reko je ove sezone odigrao između 45 i 50 utakmica i za razliku od prethodnih sezona, u većini mečeva sastav je bio isti. U prvom delu sezone Aleksandar Ivović nije igrao u prvenstvu, dok ga je u nastavku takmičenja zamenio Dušan Mandić, koji je u prethodnim mesecima nastupao samo u Ligi šampiona.

Imamo mnogo utakmica iza sebe i dosta vremena smo proveli zajedno u vodi, što je pozitivno. Ono što nije je to što je jedan od najboljih igrača, stubova ekipe, Manda, u drugom delu sezone odigrao samo nekoliko utakmica. On je pametan i pauzu je iskoristio na najbolji mogući način. Posvetio se treninzima, što se vidi po njegovoj fizičkoj pripremi i mislim da će biti spreman i uigran sa nama.

Turnir će i ove sezone biti izjednačen, a mnogi daju blagu prednost Pro Reku, jer je domaćin.

Ne mislim da je Pro Reko favorit, u poslednje dve sezone nismo osvojili Ligu šampiona. Igramo u Đenovi, pa praktično može da se kaže da igramo kod kuće, te je pritisak mnogo veći nego do sada

Ove godine će se prvi put igrati u ovakvom formatu, sa osam ekipa u završnici. Međutim, igračima će biti naporno, jer u tri dana moraju da odigraju tri utakmice.

Ovaj format je bolji od fajnal-siksa, jer smo videli u prethodnim sezonama da ekipa koja zauzme prvo mesto u grupi u regularnom delu ipak nije u prednosti u završnici, jer ne igra taj prvi meč, koji praktično uvodi ekipu u turnir i daje potrebnu agresivnost i osećaj težine turnira. Međutim, format gde se u tri dana igraju tri utakmice nema nikakvog smisla. Gubi se i na kvalitetu. Mislim da je fajnal-for bio najbolji, ali gledajući malo unapred, možda treba probati da se do finala igra kod kuće i u gostima, jer to već od osmine finala ili četvrtfinala podiže kvalitet, a onda finale da se igra na nekom neutralnom bazenu. Bez obzira što smo domaćini, ne vidim ovo kao neku veliku prednost, posebno što organizator ima zagarantovano mesto na turniru, što nema veze sa sportom i etikom. Ako je već planirano da se fajnal-ejt igra još nekoliko godina, onda treba da se igra bar još dva dana, da ekipe mogu da se odmore.

Pro Reko je pre 10-ak dana odbranio titulu šampiona Italije. Međutim, format takmičenja u Italiji je veoma čudan. Posle 26 kola u regularnom delu, igra se fajnal-siks, gde je u jednoj utakmici sve moguće. Ipak, Pro Reko je odigrao sjajno u odlučujućim mečevima i stigao je do trofeja.

Svi u vaterpolo javnosti, pogotovo ovde u Italiji, znamo zbog čega insistiraju na tom finalnom turniru. To nije ni sportski ni etički da ekipa koja slavi u 26, odnosno 27 utakmica, ima još 32 minuta da odluči da li je sezone uspešna ili ne. Vidno je da federacija nema želju da Pro Reko, koji je najbolji u poslednjih 15 godina, ponovo bude tu. To su pokazali i ove godine, jer se ponovo igrao fajnal-siks, a ta finalna utakmica može da krene na razne načine i da bude navođena. Još jednom smo dokazali da smo toliko jaki, da protivnik u ovom trenutku treba da pokaže mnogo više u vodi da bi pobedio, što je rekao i Vujasinović posle finala.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu