Finalni turnir Svetske lige na otvorenom bazenu SRC „Tašmajdan“

17-04-2019

Finalni turnir Svetske lige igraće se na otvorenom bazenu SRC „Tašmajdan“ u Beogradu.

Vaterpolo savez Srbije organizovao je danas konferenciju za novinare, na kojoj su se medijima obratili predsednik, Viktor Jelenić i generalni sekretar, Nemanja Marijan, a povod je finalni turnir Svetske lige, koji će se od 18. do 23. juna igrati na otvorenom plivalištu bazena Tašmajdan u centru Beograda. Osvajač tog takmičenja plasiraće se na Olimpijske igre u Tokiju. Domaća Srbija biće u grupi B sa Australijom, Hrvatskom i Kazahstanom, dok drugu grupu čine Mađarska, Španija, Japan i Kanada.

Svetska liga nam očekuje za dva meseca, to je najveće takmičenje posle Olimpijskih igara. Ima veliki značaj za odlazak na OI. Ako bismo bili prvi, sigurno bismo bili prvi kolektivni sport koji se kvalifikovao za Tokio 2020. Svetska liga će se održati na Tašmajdanu, na našem hramu vaterpola. Nadam se će svi koji dođu da uživaju u utakmicama i da ćemo da završimo prvi – rekao je Jelenić, koji se zahvalio državi na podršci u organizaciji ovog događaja.

Generalni sekretar Nemanja Marijan istakao je da je veliko zadovoljstvo što se Svetska liga igra u Beogradu, a posebno na Tašu.

Ovo takmičenje se posle izvesnog vremena vraća na otvoreni bazen na Tašmajdanu i za sada sve ide dobro. Imamo iskusnu ekipu ljudi koja je radila na organizaciji najvećih takmičenja. Organizacija se odvija pod budnim okom Svetske federacije i pod strogim standardima. Dosta je veliki izazov za nas. Pre tri godine smo imali Evropsko prvenstvo i gde smo se dobro pokazali. Ne sumnjam da će to i ovog puta biti na najvišem mogućem nivou – rekao je Marijan.

On je dodao da će postojeće tribine na Tašmajdanu biti dopunjene montažnim tribinama.

U punom kapacitetu ćemo imati oko 4.000 mesta. Za šest dana turnira biće odigrano 24 utakmice, nagradni fond turnira je oko 350.000 dolara, ali to nije najvažnije, jer je cilj da svi na ovo takmičenje dolaze da pobede i da se kvalifikuju za OI. Mi dosta optimistično čekamo ovo takmičenje, jer ga igramo kod kuće – rekao je Marijan i istakao da je Savez pripremio kampanju „Na tribine za delfine“.

Cilj nam je da pokrenemo domaću publiku i apelujemo na sve da umesto od kuće i ispred svojih televizora ovaj turnir isprate tamo gde se dešava, na Tašmajdanu. Želimo da tribine ispunimo našim navijačima, a bazen pravom energijom i pravom podrškom. Podsetiću vas da kada smo prošle godine poslednji put napunili tribine bazena „25. maj“ da bismo naše vaterpoliste ispratili na Evropsko prvenstvo, oni su se vratili sa zlatom. Jer svaki put kada im pružimo podršku oni nam višestruko vrate, nebrojenim medaljama i besprekornim ugledom na svetskoj sportskoj sceni – zaključio je Marijan.

Prodaja ulaznica počeće početkom maja, a organizatori najavljuju da će cene biti pristupačne.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu