Spektakl na Banjici, Filipović i drugovi igrali za pomoć Partizanu

27-03-2016

Bivši i sadašnji vaterpolisti Partizana okupili su se večeras na Banjici u utakmci koju je organizovala Fondacija „Grobari za nas“, sa ciljem da se pomogne Partizanu da izađe iz krize. Tribine su bile pune, a navijači crno-belih mogli su da vide mnogo zanimljivih poteza i golova. Vaterpolisti su bili podeljeni u dve ekipe. Jednu je sa klupe vodio sadašnji trener kluba, Vladimir Vujasinović, a drugu Igor Milanović, koji je sa crno-belima stigao do Lige šampiona pre pet godina. Filip Filipović je tako posle sedam godina ponovo zaigrao za Partizan. Za klub je debitovao 6. aprila 2001. godine i na Banjici je igrao do 2009. godine, kada je pojačao Pro Reko. U crno-beloj kapici odigrao je 240 utakmica i postigao 413 golova.

Viđeno je mnogo atraktivnih poteza, zabave u bazenu i lepih golova. Odigrane su tri četvrtine po šest minuta. Posle prve dve bilo je 6:5 (1:3, 5:2) za Vujasinovićevu ekipu, a u trećoj su u bazen ušli svi igrači, rezultat se nije više vodio, samo se uživalo u potezima.

U meču je zaigralo čak sedam golmana – nekadašnji asovi crno-belih Denis Šefik, Gojko Pijetlović, Branislav Mitrović, Stefan Živojinović i sadašnji prvotimci Dimitrije Rističević, Lazar Brakočević i Marko Kruška. Tako su i čuvari mreže dobili priliku u igri u polju. Prvi ju je iskoristio Gojko Pijetlović, koji je u kontranapadu „prevario“ Šefika i doveo „crne“ u vođstvo od 3:1.

U drugoj četvrtini počele su da se nižu sve atraktivnije akcije – pokušaji da se postigne gol glavom, nogom… Među najatraktivnijim potezima bio je gol Stefana Mitrovića za 2:3, kada ga je Slobodan Nikić izbacio daleko iznad vode… U trećoj četvrtini sve se pretvorilo u sjajan vaterpolo šou. Počeli su da se nižu i „fudbalski“ golovi. Prvi je mrežu glavom zatresao „crni“ Gavril Subotić, a na drugoj strani, nogom je, pošto ga je iz vode izbacio Stefan Mitrović, uzvratio Filip Filipović. Savladao je centra Delfina Duška Pijetlovića koji je između stativa zamenio brata Gojka.

Kako se meč bližio kraju sa tribina su navijači sve češće pozivali Vladu Vujasinovića i Igora Milanovića da uskoče u vodu i pokažu šta mogu. Milanovića, ipak, nisu ubedili, ali se sadašnji prvi trener nije odoleo želji navijača i igrača, uskočio u vodu. Sjajna utakmica je završena na sjajan način. Vladimir Vujasinović je uz zvuk sirene sa više od pola terena zatresao mrežu.

Među mnogobrojnim gostima bili su članovi generacije Partizana koja je 1963/64. osvojila titulu prvaka Evrope Đorđe Perišić i Boris Čukvas, mnogi bivši vaterpolisti Partizana, fudbaleri crno-belih sa kapitenom Sašom Ilićem, hokejaši, rukometaši… U pauzama publiku su zabavljali pevač Marko Bulat i bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Za jednu ekipu su nastupali: Šefik, Asanović, Čupić, Manojlović 1, S. Mitrović 1, Filipović 1, Nikić 2, Radojević, Vučinić, Janković, Lazić, Brakočević, Rističević, Kruška, a ekipu je vodio Vladimir Vujasinović. U drugoj, koju je vodio Igor Milanović, igrali su: B. Mitrović 1, Mandić 1, Gocić, Drašović, Subotić, D. Pijetlović, Gogov, Jakšić, Vico, Tanasković, Stojanović 1, G. Pijetlović 1, Živojinović 1. Trener: Milanović.

Filip Filipović je posle utakmice rekao:

– Nepotrebno je naglašavati kolika je čast biti deo institucije kakva je Partizan, a svi mi koji smo otišli se tako i osećamo. Uvek ću ostati dete Partizana, dete Banjice. Ovaj bazen budi lepe uspomene i predivno je ponovo obući kapicu Paartizana, pa i u revijalnom meču. Možda tek kad sam otišao u inostranstvo sam na pravi način osetio koliko se razlikuje igranje za Partizan od igranja za neki drugi klub. Nadam se da smo učešćem u akciji bar malo svima skrenuli pažnju na probleme s kojima se nosi najtrofejniji klub crno-bele porodice.

Povezane vesti

Filip Filipović po peti put najbolji igrač Evrope

Filip-Filipovic nagrada OKS

Filip Filipović po drugi put sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije

Filip Filipovic dodela FINA 2021

FINA proglasila Filipa Filipovića za najboljeg igrača na svetu